Fri frakt över 799 kr | Returrätt 14 dagar | 1 års garanti
Tio Kända Drakar I Populärkulturen

Kända Drakar -

Tio Kända Drakar I Populärkulturen

Drakar har förtrollat och fascinerat mänskligheten ända sedan de för första gången nämndes i sagor och mytologi. Vissa beviljar önskningar, medan de flesta drakar helt enkelt förstör allt i deras väg. Det finns många drakar som är ihågkomna från mytologi, folktro och popkultur. Vi har här sammanställt en topplista över 10 kända drakar i populärkulturen.

10. Shenron (Dragon Ball)

Dragon Ball anses vara den mest inflytelserika anime-serien i världen, och det är tack vare seriens genomslag som draken Shenron är en av de mest internationellt kända drakarna i dag. Shenron är en fiktiv karaktär från anime-serien Dragon Ball Z, skapad av Akira Toriyama. Shenron har bruna hjorthorn, skarpa tänder, grön fjällande hud, röda ögon och en lång ormliknande kropp.

Shenron kallas även för "den eviga draken" och i tidiga engelska översättningar, "Dragon God". Shenron är sammankallad när alla sju drakbollar på jorden är samlade tillsammans, för att ge önskningar till samlaren.

När Shenron är sammankallad blir himlen mörk även under dagtid. När han försvinner återgår himlen till det normala. När drakbollarna inte används bor Shenron i en rasande eld djupt inne i jordens kärna. Medan Shenron är den i särklass mest populära draken i serien är den inte den mest kraftfulla.

Drake ShenronBild: Bird Studio/Shueisha

9. King Ghidorah (Godzilla)

King Ghidorah är en av de mest populära antagonisterna som Godzilla är tvungen att möta. Ghidorah har tre huvuden, fladdermusliknande vingar, gyllende fjäll, saknar armar och har två svansar. Draken dök första gången upp i filmen Ghidorah, the Three-Headed Monster och var ursprungligen en utomjordisk planetdödande drake. Draken var sedan ett genmodifierat monster från framtiden och senare en väktare för det forntida Japan.

Så småningom avslöjade regissören Ishiro Honda att Ghidorah helt enkelt är en modern version av draken Yamata no Orochi, en åtta-hövdad drake från japansk folktro. King Ghidorah är i filmerna ansvarig för mångas civilisationers undergång på planeter som exempelvis Venus. Han kom till Jorden på en magnetisk meteorit.

Drake King Ghidorah
Bild: Warner Bros. Pictures

8. Viserion (Game of Thrones)

Viserion är tillsammans med Drogon och Rhaegal, en av tre drakar som föddes i ödemarkerna och är uppkallad efter Daenerys Targaryens äldre bror, Viserys. Han känns igen av sina grädd och guldfärgade fjäll samt röd-orange vingar. Så småningom blir han förvandlad till en isdrake.

Under den senaste säsongen av Game of Thrones dödas Viserion av ett isspjut som kastas av Night King, under Daenerys försök att rädda Jon Snow från White Walkers och de dödas armé. Efter att vakterna hämtat Viserions lik ur den frusna sjön, återupplivar Night King Viserion, och han bryter ner en stor del av muren genom att spruta blå eld. Detta gjorde det möjligt för de dödas armé att komma förbi muren och in i de sju konungarikena.

Drake Viserion
Bild: HBO

7. Toothless (How to Train Your Dragon)

Toothless är en Night Fury-drake som tillhör Hiccup Horrendous Haddock III, huvudpersonen i How to Train Your Dragon. Toothless är den enda Night Fury-draken som hittills setts i franchisen, så hans fysiska utseende är allt som kan studeras för att lära sig om Night Fury-drakarnas anatomi. Toothless är lekfull och intelligent med en valpliknande energi. Han har en kolsvart, fjällig hud som täcker hela kroppen.

Toothless antas vara den enda levande Night Fury-draken på Berk and the Isles. Toothless sköts ursprungligen av Hiccup under en drakstrid i den första filmen, där de så småningom blev bästa vänner. I sin kamp med Drago i How to Train Your Dragon 2, förvandlades Toothless till Titan Wing Night Fury. Toothless förvandlas till en alfa och med hjälp av andra drakar så besegrar han den mäktiga Bewilderbeast.

Drake ToothlessBild: Universal Pictures

6. Katla (Bröderna Lejonhjärta)

Katla är en drakhona från tidernas begynnelse, vars eld dödar eller förlamar och hennes fjäll är så hårt att inga vapen biter på henne. I tusentals år har hon sovit i Katlagrottan. En morgon vaknar hon och finner att ingången till grottan är stängd av en stor kopparport då Tengil börjat använda grottan som fängelse, ovetandes om att Katla sover där inne.

Katla är dock så mager och uthungrad efter sin långa sömn att hon kan ta sig ut genom en mindre öppning till grottan som Tengil inte känner till. En morgon anfaller hon Tengils borg. Men hennes anfall avbryts när Tengil blåser i ett horn och nu lyder Katla den som har hornet då hon är rädd för ljudet som hornet gör när man blåser i det.

Draken Katla tillverkades i London, var fyra meter hög och kostade 100 000 kronor att tillverka. Skulle det bli aktuellt med en ny version av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, kommer den nya Katla antagligen att bli en drake som ingen längre skrattar åt. Detta då man idag vet hur man skapar mer avancerade monster på film.

Drake KatlaBild: SF Studios

5. Charizard (Pokémon)

Charizard, känd i Japan som Lizardon, är en omtyckt Pokémon-art i Pokémon. Ash, en av huvudpersonerna i serien, äger en Charizard. Charizard är en orange drakliknande Pokémon, som har två vingar, som är blå på framsidan och orange på baksidan. Magen och undersidan av fötterna är vaniljfärgade medan ögonen är ljusblå.

Charizard är också känd för att vara den allra första Pokémon som ses i Pokémon-serien. Den presenterades som den första Pokémon i inledningen för det första avsnittet av den japanska premiären.

Drake CharizardBild: Nintendo/Creatures Inc

4. Yamata no Orochi (Japansk Mytologi)

Yamata no Orochi är en gigantisk drake med åtta huvuden och åtta svansar. Den har ljusröda ögon och en röd mage. Odjuret är så stort att kroppen täcker avståndet mellan åtta dalar och åtta kullar. Träd och cypresser växer på ryggen och kroppen är täckt av mossa. Yamata no Orochi förekommer i de tidigast skrivna japanska dokumenten, Kojiki och Nihongi. Legenden går tillbaka ännu längre bak i förhistorien.

Varje år kräver draken att en japansk jungfru erbjuds honom som offergåva. Susanoo, guden över havet och stormarna, är den enda som kan stoppa honom. Han ordnar enorma kärl risvin i en cirkel och lämnar dem för att fresta draken. Orochi lockas av doften av det starka vinet och kastar var och en av sina åtta huvuden i varsin behållare och dricker girigt. Den berusade draken kollapsar sedan hjälplös till marken och Susanoo använder sitt kraftfulla svärd för att skära Orochi i bitar.

Drake Yamata no Orochi
Bild: Arthur Rackham , Public domain, via Wikimedia Commons

3. Drogon (Game of Thrones)

Drogon är en av de tre drakarna som föddes i öknen bortom Lhazar, tillsammans med sina bröder Rhaegal och Viserion. Han är uppkallad efter Daenerys avlidne make Khal Drogo. Han kännetecknas av sina svarta och röda fjäll samt rödsvarta vingar. Han var också Daenerys personliga drake.

Drogon är märkbart större än Rhaegal och Viserion. Ursprungligen för att draken var större rent genetiskt, men Drogon blev ännu större än sina bröder, eftersom de tillbringade mer än ett år kedjade under Meereen medan Drogon var fri att jaga och flyga fritt på sin fritid. Som drake har Drogon en enorm fysisk styrka och kan spruta destruktiva eldströmmar. Han kan också flyga extremt högt och i höga hastigheter, mer än något annat djur.

Drake DrogonBild: HBO

2. Fafner (Nordisk Mytologi)

Fafner, isländska Fáfnir, var i nordisk mytologi son till den mytiske Reidmar och broder till Regin och Utter. Han framträder gärna som en drake eftersom han kan ändra form. Loke dödade Utter och som straff hade han ålagts att fylla det tomma utterskinnet med guld åt Reidmar. Men Fafner och Regin begärde att få ta del del av guldskatten. Då Reidmar vägrade att avstå ens en liten del av skatten, så dödades han i sömnen av Fafner.

Men då även Fafner vägrade att dela med sig, uppsökte Regin kungasonen Sigurd för att förmå honom att döda Fafner, och Regin ger då Sigurd det förnämliga svärdet Gram. Då Sigurd kommer till Fafner, har denne antagit sin form som drake och lagt sig över guldskatten. Men Sigurd lyckas ändå att döda Fafner med hjälp av svärdet och benämns därefter Sigurd Fafnesbane.

Mycket av Tolkiens arbete inspirerades av den nordeuropeiska mytologin. Många paralleller kan dras mellan Fafner och Smaug från The Hobbit, samt mellan Fafner och Glaurung, den första draken som dödades av Túrin.

Drake Fafner
Bild: Arthur Rackham, Public domain, via Wikimedia Commons

1. Smaug (The Hobbit)

Smaug är en fruktad drake i boken Bilbo – En Hobbits äventyr. Smaug anföll dvärgkungariket Erebor och lade beslag på dess enorma rikedomar genom att bränna ihjäl alla invånare som inte lyckades fly. Sedan dess har Smaug vaktat guldet genom att för det mesta ligga ovanpå det, vilket har gett honom en ogenomtränglig rustning av juveler.

En grupp dvärgar, tillsammans med Bilbo Baggins, lyckas ta sig in i berget och väcker Smaug från viloläge. När Bilbo stjäl Arkenstone, den mest värdefulla juvelen av skatten, flyger Smaug iväg i ilska till Laketown och börjar förstöra staden. Stadsmännens pilar och spjut visar sig vara värdelösa mot drakens bepansrade kropp. Bard Bowman har fått berättat för sig om Smaugs enda svaga punkt, en bar yta på drakens mage. Med sin sista pil dödar Bard Smaug genom att skjuta en pil på den svaga punkten.

Drake SmaugBild: Warner Bros. Pictures


Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vill du få uppdateringar från Dragon Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.