Nidhögg: Draken Som Gnager På Yggdrasil
Den mest fruktade draken i nordisk mytologi är Nidhögg eller Nidhugg (Isländska Níðhöggr). Nidhögg är en ondskefull drake som gnager på rötterna till Yggdrasil, livets träd som håller ihop de nio världarna i den nordiska kosmologin. Han anses vara mycket kraftfull, illvillig och med en legendarisk fysisk styrka och gigantisk storlek. Men vad var Nidhöggs syfte enligt nordisk mytologi och vilka lärdomar hade draken Nidhögg för vikingarna? Fortsätt läsa vidare för att lära dig allt om historien om Nidhögg och varför draken gnagde på världsträdet Yggdrasils rötter.
1. Draken Nidhögg
Nidhögg är en av de viktigaste drakarna i den nordiska mytologin. Namnet Nidhögg betyder "förbannelse" eller "den som slår med ondska". Nidhögg ligger tillsammans med 7 andra drakar – Gravvitner, Moin, Goin, Gravvollud, Ovner, Svavner och Grabak – som alla gnager på världsträdets rötter, som beskrivs som en stor ask som är grön året om. Nidhögg har aldrig lämnat Yggdrasils rötter, och det antas att han är född och uppvuxen där. Nidhögg är en lindorm och har ett par framben som är försedda med massiva klor, vilket hjälper honom att riva i Yggdrasils rötter. Nidhögg saknar bakben och har istället en lång ormliknande svans. Hans kropp är täckt av ljusa fjäll och stora horn växer från hans huvud. Under sina fladdermusliknande vingar bär han på liken från kriminella människor.
Nidhöggs ormliknande kropp kan hittas slingrande genom Yggdrasils rötter, särskilt intill älven Vergelmer som är en källa mitt i Nifelheim, belägen under den tredje roten av världsträdet Yggdrasil. Enligt myten vistas Nidhögg också i Hels rike där han suger blodet ur de dödas kroppar som inte fick komma in i Valhall, ett paradis avsett endast för krigare.
2. Nidhögg gnager på Yggdrasils rötter
Balans är oerhört viktigt i den nordiska mytologin, och medan Nidhögg representerar en fruktansvärd kraft är han fortfarande viktig för att stödja Yggdrasils balans. Den stora örnen Hräsvelg (ibland ersatt med tuppen Gullinkambe) som representerar visdom och dygd, sitter i trädets översta grenar, medan Nidhögg som representerar kaos och ondska, sitter vid Yggdrasils rot. Den ständiga spänningen mellan örnen och draken drivs av Ratatosk, ekorren i Yggdrasil som springer upp och ner för trädet med bud mellan de två fienderna. Denna spänning kan verka oönskad, men den främjar faktiskt i själva verket tillväxtcykeln i livets träd. Efter att örnen och draken tillbringat dagen med att förstöra trädet i sin galenskap för att attackera varandra, badas trädet med vatten från Urdarbrunnen, vilket främjar läkning och ny tillväxt. Nidhögg symboliserar på så sätt ondskan i världsalltet som ständigt gnager på det grönskande livsträdet.
Förutom att bringa balans till Yggdrasil, fungerar Nidhögg också som straffet för kriminella. Han härskar över de mörka stränderna i Nastrand, till vilka mördare, äktenskapsbrytare och edsförbrytare fördöms. Intill Nastrand finns en jättelik sal med väggar vävda av ormar och ett tak som droppar gift. Inne i hallen tuggar draken på deras fördömda kroppar.
3. Nidhöggs roll som undergångens symbol
Nidhöggs roll som undergångens och ondskans symbol återkommer i Valans sista spådom i Voluspá. Nidhögg spelar nämligen en stor roll i Ragnarök, dagen då jättarna attackerar gudarna och förstör större delen av deras värld. Ragnarök ("Gudarnas sista öde") handlar inom nordisk mytologi om en serie mörka händelser, inklusive en sista avgörande strid, som tros leda till att jorden går under. Ragnarök innebär många gudars och andra mytologiska personers död, inklusive Odens, Tors, Lokes och Frejs. Under Ragnarök sker ett antal naturkatastrofer, bland annat en större översvämning som leder till att hela världen står under vatten.
Ragnarök kommer att börja när draken lyckas tugga sig genom Yggdrasils rötter, vilket får trädet att gulna och de världar det stöder faller in i en treårig vinter. Det är i slutet av denna svåra och kaotiska period som Nidhögg kommer att flyga upp från underjorden, bära med sig liken från kriminella och leda jättarna på en attack mot gudarna. I slutändan kommer han att överleva denna strid och bli ondskans kraft som balanserar det goda i världen efter Ragnarök.
4. Nidhögg i populärkulturen
Nidhöggs myt och hans legendariska natur inspirerar fortfarande många konstnärer som berättar sin historia genom böcker, filmer, illustrationer och mycket mer. Nidhögg förekommer i flera videospel som Age of Mythology, Ragnarok Online, World of Warcraft och det dedikerade fäktningsspelet Nidhogg, som släpptes 2014. Han förekommer också i fantasiböcker och i Marvels film Captain America: The First Avenger. Nidhogg är ämnet för låten "On a Sea of Blood" från albumet Jomsviking av svenska melodiska death metal-bandet Amon Amarth. Det finns även en motorcykelklubb i Sverige uppkallad efter Nidhögg, Nidhögg MC, som bildades 1993.