Fri frakt över 799 kr | Returrätt 14 dagar | 1 års garanti
20 Intressanta Fakta Om Drakar

Drakar Fakta -

20 Intressanta Fakta Om Drakar

Draken är en legendarisk varelse som förekommer i mytologi, folktro och sagor. Det finns berättelser om drakar i kinesisk kultur, europeisk kultur, sydamerikansk kultur och i många andra kulturer.

Serier som Game of Thrones och filmer som Hobbit har gett oss en viss förskönad bild av drakar. I filmer och böcker tillbringar de större delen av sina liv i grottor, sprutar eld och sätter gärna i sig en och annan prinsessa.

Men i själva verket är bilden av drakar annorlunda i olika kulturer. En civilisation kan se på drakar som en symbol för kraft och visdom, medan en annan kan betrakta dem som ondskefulla och hemska odjur. Vill du lära dig mer om dessa mystiska varelser, läs då vidare för 20 intressanta fakta om drakar som du inte visste att du ville veta!

1. Lansen var bästa vapnet mot draken

I europeisk folktro var lansen det bästa vapnet för att dräpa en drake. Det rätta sättet att döda en drake var genom att kasta lansen i drakens mun, eftersom starkt fjäll skyddade resten av drakens kropp.

2. Smaug är den mest ikoniska draken

En av litteraturens mest ikoniska drakar är Smaug, från J.R.R. Tolkiens klassiska roman The Hobbit. Smaug var en eldsprutande drake som anses vara den sista "stora" draken som fanns i Midgård. Namnet "Smaug" är från lågtyska, vilket betyder "att klämma sig genom ett hål."

Smaug Drake
Bild: Warner Bros. Pictures

3. Drakar förekommer i nästan alla kulturer

Legender som innehåller drakar förekommer i nästan alla kulturer eftersom människor i största allmänheten är rädda för ormliknande varelser. I västerländska kulturer framställs drakar som monster som kan tämjas eller övervinnas, vanligtvis av helgon eller hjältar.

4. Ordet "Drake" härstammar från antikens Grekland

Ordet "drake" härstammar från det grekiska ordet drákōn, som betyder "orm" eller "jätte-havsfisk". I själva verket liknar de tidigaste mytologiska drakarna mer ormar än de gör dinosaurier eller pterosaurier (flygande reptiler).

5. Österländska drakar ses som vänliga och hjälpsamma

Drakar från österländska kulturer avbildas oftare som vänliga, kloka och välvilliga. Europeiska drakar är vanligtvis eldsprutande, ondskefulla och symboliska för striden mellan gott och ont.

Kinesiska Drakar

6. Drakar slutar aldrig växa i Game of Thrones

I serien Game of Thrones slutar drakar aldrig att växa så länge de lever. Att däremot hålla en drake i en bur, hindrar tillväxt och kan till och med få den att krympa. Intressant fakta är att efter att Night King dödade Viserion, är den enda överlevande draken i serien Drogon.

7. Kina är hem för flest platser uppkallade efter drakar

Nästan överallt du går i Kina kan du vara säker på att hitta en plats eller attraktion som är uppkallad efter drakar. Utomhusbesökare i Hong Kong kan exempelvis uppleva sagolik vandring på Dragon's Back-spåret. Medan du antagligen inte kommer se några riktiga drakar, kommer utsikten som erbjuds få dig att häpna.

8. Indiska drakar är lika österländska drakar till utseendet

I likhet med kinesiska och japanska drakar, framställs drakarna i Indien vanligtvis som stora, vinglösa och ormliknande reptiler. Den mest kända indiska draken är Critra, som betyder "inneslutning." Den har tre huvuden och kroppen är insvept runt om i världen.

9. Vikingatidens skepp var utsmyckade med drakar

Vissa av vikingarnas långskepp hade sniderier av drakhuvuden längts fram i skeppet. Vikingarna kallade dessa fartyg för "drakkar" eller "drakfartyg". Draken var för vikingarna en symbol för maskulinitet, stridsanda och beskydd.

Vikingatidens Skepp Med Drakhuvud

10. En svansbitande drake symboliserar livets eviga cirkel

Ouroboros, eller en drake som biter sin egen svans, symboliserar livets eviga kretslopp. Det är också en viktig symbol för medeltida alkemister. I nordisk mytologi anges midgårdsormen omcirkla hela världen med sin svans i munnen.

11. Legenden om draken tros härstamma från Babylon

Forskare spårar drakmyten till forntida Babylon för 4000 år sedan. Enligt en babylonisk skapelsemyt mördades Tiamat, en jättelik sjödrake, och hennes kropp skars i två delar och skapade himlen och jorden. Tiamat beskrivs som en monstruös gestalt och ses som en av de allra första kända drakgestalterna i historien.

12. I Kina paddlar och dansar drakar på festivaler

Under Dragon Boat Festival, tävlar båtar dekorerade med drakar genom vattnet i många kinesiska städer. Båtarna har utsmyckade drakhuvuden, långa svansar och kan vara tillräckligt långa för att bära 20 paddlare. Vid det kinesiska nyåret kan människor bevittna en drakdans. Ett team av dansare klär då ut sig till en stor drake gjord av tyg och trä. Drakdansen åtföljs av musik, drama och trummor. Man tror i Kina att höga ljud och en aggressiv dans kan avvärja onda andar.

Kinesiska Båtar Med Drakhuvuden

13. Kinesiska drakar tros styra vädret

Kinesiska drakar representerar både gott och ont, vilket innebär att skulden för naturkatastrofer ibland faller på dessa ormliknande reptiler. Kinesiska drakar lever nämligen på havsbotten, i floder, sjöar eller var som helst där vatten finns. Drakarna anses ansvara för tidvatten, översvämningar och hårda stormar.

14. Upptäckten av dinosaurieben kan ha misstagits för drakar

Forntida upptäckter av dinosaurieben kan ha fått människor att tro på drakar. Forskare tror att tidiga civilisationer kan ha upptäckt benen från dinosaurier och misstagit dessa visuellt för stora ormliknande ödlor. Likheterna mellan dinosaurier och drakar är väl dokumenterade. Det finns en lång historia i Kina där man har identifierat fossila dinosaurieben som drakar.

15. I Harry Potter-världen är handel med drakar olagligt

I böckerna om Harry Potter, kallas en trollkarl eller häxa som handlar och säljer drakägg för drakhandlare. Gärningen är olaglig och straffbar. Intressant fakta är att i Harry Potter-världen kan en drakes hjärtsträng användas som kärnan i en trollstav.

Drake I Harry Potter

16. Den röda draken är symbolen för Wales

Sedan 600-talet e.Kr. har den röda draken varit en symbol för Wales. Historiskt kallades de största walesiska krigarna för "pendragon", vilket betyder "drakhuvud" eller "ledare". Den walesiska draken är en heraldisk symbol som visas på Wales nationella flagga.

17. Drakens blod har magiska egenskaper

I myter och legender har drakens blod ofta speciella egenskaper. I medeltida legender ansågs drakblod vara antingen giftigt eller nyttigt. De vanligaste egenskaperna hos drakens blod är att det säkerställer lycka, hälsa och kan orsaka obotliga sår om vapen doppas i det. En tysk legend berättar om hur man kunde bada huden eller rustningen i drakens blod för att göra det oövervinnligt. Ett annat exempel är hur drakblod tillåter Siegfried i Richard Wagners "Nibelungens ring" att förstå språket hos skogsfågeln.

18. Drakens utseende ser samma ut i olika kulturer

Det finns många typer av drakar i de olika kulturerna. I allmänhet har en drake fyra ben eller inga alls, klor, fjäll och möjligen horn. En drake kan se ut som en orm med vingar eller som ödlor. En drake har en svans och en lång hals. En drake har en bred mun med stora och vassa tänder. Ofta kan draken andas eld och besitter speciella krafter.

Europeisk Drake

19. Drakar förekommer i Bibeln

Bibeln nämner en drake i Uppenbarelseboken, kapitel 12–14, där han ses som djävulen. King James-översättningen av Bibeln nämner faktiskt drakar minst 21 gånger. Andra termer i skrifterna som rör drakar inkluderar ormar och djur. I själva verket var drakar och ormar ofta representationer av djävulen och demonerna som skulle möta Guds folk i konflikt och frestelse.

20. Drakar föds i Kina vart 12:e år

Kinesisk astrologi består av tolv olika djur med motsvarande personliga egenskaper. Kinesiska familjer försöker ofta planera graviditeter så att barn föds under drakens år. Detta lovande år sägs vara födelseåret för ledare och inflytelserika individer. De sista barnen att födas i drakens tecken var 2012 och nästa gång kommer det att ske 2024.


Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vill du få uppdateringar från Dragon Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.