Fri frakt över 799 kr | Returrätt 14 dagar | 1 års garanti
Kinesiska Drakar - Fakta, Kultur Och Ursprung

Kinesiska Drakar -

Kinesiska Drakar - Fakta, Kultur Och Ursprung

Drakar förekommer inom mytologi i många gamla kulturer, men ingen annanstans i världen är draken så aktad som i Kina. Till skillnad från andra världsmytologier, är den kinesiska draken nästan alltid ett positivt väsen som är särskilt förknippad med regn och vattenkällor. Den kinesiska draken har burits på kejsarnas dräkter, avbildats på de mest värdefulla materialen och förekommer i flertalet böcker och i filmer.

Draken känns lätt igen med sin ormliknande kropp som är försedd med klor, men har du funderat på var drakarna kommer från och vad de symboliserar? Hur mycket vet du om de olika typerna av kinesiska drakar? Läs vidare för att lära dig allt om Kinas mest berömda mytologiska varelser.

1. Ursprunget till kinesiska drakar

Ingen vet exakt när legender om kinesiska drakar först uppstod, men symbolen går tillbaka till minst 3000 fvt. Enligt den mest populära teorin utvecklades den legendariska kinesiska draken ur antika totemdyrkande metoder. Den Gula kejsaren (Huang Di, en legendarisk stamledare) inledde en rad krig mot nio stammar i Yellow River Valley och införlivade de andra stammarnas totem i sitt eget draktotem efter att ha besegrat dem. Detta förklarar varför draken har attribut som tillhör nio andra varelser: ögon som en räka, horn som en hjort, en stor mun som en tjur, en näsa som en hund, morrhår som en havskatt, en lejonman, en lång svans som en orm, fjäll som en fisk och klor som en hök.

Kinesisk Drake Framför Tempel

En annan teori antyder att Yan kejsaren (Yan Di), en legendarisk kinesisk ledare från fördynastisk tid, föddes efter ett möte med en mäktig drake. Som ett resultat var Yan Di starkare än de flesta ledare. Han samarbetade med kejsaren Huang Di och tillsammans erövrade de sina fiender och enade Kina. Enligt myten lade de själva grunden till den kinesiska civilisationen. Med tiden kom därför många kineser att tro att Yan Di var en av deras förfäder, vilket i förlängningen innebar att de också var ättlingar till drakar.

2. Kinesiska drakars utseende och egenskaper

Utseendet på kinesiska drakar har gått igenom flera förändringsperioder och draken ser annorlunda ut beroende på de olika faserna i det antika Kina. Draken är en av de tidigaste varelserna som förekommer i sagor och legender i det antika Kina. Oftast avbildas den som ett gigantiskt och smidigt djur som antingen bor i vattenkällor eller uppe bland molnen. Den kinesiska draken är utomordentligt kraftfull, och när den flyger åtföljs den vanligtvis av blixtar och åska. Andra egenskaper hos draken är att den kan ändra sin form och storlek efter behag och försvinna eller dyka upp igen varhelst den önskar.

Kinesiska drakar har idag fem klor, men i början hade draken bara två klor, för att sedan utvecklas till tre, fyra och fem klor. Som en kombinationen av många olika djur ser vissa delar av den kinesiska drakens kropp ut att tillhöra andra djur. Kroppsdelarna kan variera i olika legender, men alla har sina egna underförstådda betydelser och symboliska egenskaper. Till skillnad från europeiska drakar andas kinesiska drakar inte eld. Kinesiska drakar är istället kända för att kunna framkalla regn och komma med lycka och rikedomar. Drakar anses även vara ansvariga för starka vindar, hagelbyar, åska, blixtnedslag och tornados.

Kinesisk Drake På Pelare

Kina är ett jordbruksland och regnvatten är mycket viktigt för jordbruket, därför betraktades drakar som en välvillig gudom som bidrog till att få välstånd i landet. Många kinesiska byar hade förr särskilda tempel tillägnade sin lokala "drakung". I tider av torka eller översvämningar var det vanligt att regeringstjänstemän och lokala herrar samordnade offerritualer, liksom att utföra andra religiösa ritualer för att tillfredsställa draken, antingen för att be om regn eller för att stoppa skyfall.

3. Typer av kinesiska drakar

Det finns nio typer av klassiska kinesiska drakar som beskrivs i kinesisk litteratur och konst. De är följande:

 1. Tianlong är den himmelska draken. Denna drake bor på himlen, där den skyddar de himmelska gudarna samt drar gudarnas vagnar och bevakar deras palats.
 2. Shenlong är den andliga draken. Denna drake styr över både regn och vind. Dess uppgift är att se till att människor drar nytta av dessa två element.
 3. Fucanglong är draken med gömda skatter. Denna underjordens drake skyddar dolda skatter som ädelmetaller, pengar och personlig rikedom. Av denna anledning är detta den drake som mest liknar de europeiska drakarna.
 4. Dilong är underjordens drake. Denna drake styr floder, vattendrag och hav. Enligt vissa källor är detta den feminina versionen av den andliga draken och av den anledningen kan de två para sig med varandra.
 5. Yinglong är den bevingade draken. Detta är den äldsta av alla österländska drakar och den enda sorten med vingar. Den symboliserar regn och ibland översvämningar.
 6. Qiulong är draken med horn. Den behornade draken är en av de mest kraftfulla drakarna. Ibland tillskrivs dessa drakar ha onda tendenser.
 7. Panlong är den ringlande draken. Detta är en vattendrake som är känd för att leva i havet och kontrollera tiden. Medan de flesta drakarna har förmågan att stiga upp till himlen, är den hoprullade draken begränsad till vattnet.
 8. Huanglong är den gula draken. Detta är en hornlös drake som symboliserar den Gula kejsaren (Huang Di). De är kända för sin vetenskapliga kunskap.
 9. Longwang är drakkungarna. Enligt kinesisk mytologin finns det faktiskt endast fyra drakar. De fyra drakkungarna är gudomliga härskare över de fyra haven (ett i varje väderstreck). Även om drakkungarnas verkliga form är att vara drakar, kan de byta form och uppträda som människor. De fyra olika drakkungarna är:
 • Östra havets drakkung: Ao Kuang.
 • Södra havets drakkung: Ao Chin.
 • Västra havets drakkung: Ao Jun.
 • Norra havets drakkung: Ao Shun.

Två Kinesiska Drakar

4. Varför håller kinesiska drakar i pärlor?

Många bilder på kinesiska drakar innehåller ofta även en pärla. Drakar med denna magiska pärla som normalt kan ses under hakan, skulle fyllas med kraften som behövdes för att stiga upp till himlen. Den kinesiska draken som stiger upp i ett moln eller himlen är symbolisk för "framgång i livet". Pärlan skulle multiplicera allt som den rörde vid och den sägs vara källan till drakens enorma visdom. Pärlan är förknippad med andlig energi, visdom, lycka välstånd, makt, odödlighet, åska och månen. Kinesisk konst visar ofta ett par drakar som jagar eller slåss om en flammande pärla.

I en gammal populär berättelse hittar en pojke en mirakulös pärla. När pojken placerar den i en burk med endast lite ris kvar, är burken dagen efter fylld till bredden med ris. Efter att hans grannar upptäcker detta försöker de stjäla pärlan. Pojken väljer då att svälja pärlan för att skydda den. Som ett resultat av detta förvandlas han till en drake.

Kinesisk Drake Med Pärla

5. Vad symboliserar kinesiska drakar?

I de allra tidigaste kinesiska civilisationerna såg man draken som den mest potenta av alla symboler för lycka och energi. Draken var förknippad med tur, välstånd, överflöd, framgång, makt och hög prestation. Den kinesiska draken sägs besitta starka krafter, särskilt med kontroll över regn, översvämningar, stormar och orkaner. I allmänhet symboliserar den kinesiska draken följande:

Manlighet - I det traditionella kinesiska samhället ansågs män vara fysiskt starka och mäktiga och var ofta inflytelserika i samhällsfrågor. Drakar användes som representationer för denna relativa dominans i det traditionella samhället. Mänskliga egenskaper betraktades således som fysiska manifestationer av den mytologiska draken.

Adel - Enligt kinesisk astrologi är de som är födda i Drakens år mer välmående och ädla än andra. De sista barnen att födas i drakens tecken var 2012 och nästa gång kommer det att ske 2024. Många kineser anser att de som är födda under drakåren är viljestarka, beslutsamma och självsäkra.

Jordbruksliv - Enligt kinesisk mytologi kontrollerar drakar vädret och årstiderna. Även om de flesta drakarna är vinglösa, har manliga drakar makt att flyga till himlen och bringa regn, medan kvinnliga drakar kontrollerar vattnet på jorden som floder, sjöar, hav och brunnar.

Lycka - Vissa människor tror att drakar symboliserar förmögenhet och tur. Således graverar människor ofta drakar på redskap och personliga föremål för att locka fram det bästa av vad livet har att erbjuda.

Vänlighet - I Kina är drakar symboler för vänlighet och värme. Den kinesiska draken är till skillnad från den ondskefulla europeiska draken, en andlig och kulturell symbol.

Blå Kinesisk Drake I Vattendrag

6. Drakarnas betydelse i kinesisk kultur

Den kinesiska draken har blivit en symbol för Kina och för kinesisk kultur. Draken förekommer i många aspekter av den kinesiska kulturen, allt från legender till moderna festivalevenemang. Drakar går att hitta i smycken, huggna i sten, målade på fint porslin, graverade på vapen och rustningar och avbildade i målningar. Drakar är viktiga i kinesisk kultur eftersom de är associerade med företags välstånd, bra skörd samt hälsa och de fungerar som skyddstecken.

Den tidigaste kända skildringen av en drake är en stiliserad C-formad representation huggen i jade. Den hittades i östra Inre Mongoliet och tillhörde Hongshan-kulturen, som blomstrade mellan 4500 och 3000 f.Kr. Precis som draken fortsätter att vara ett populärt ämne inom kinesisk konst, är Hongshan-figuren, även om den första, förmodligen den mest kända eftersom den idag används i allt från företagslogotyper till affischer som välkomnar besökare på Pekings internationella flygplats.

Kinesisk Drakdans

Under det kinesiska nyåret börjar många fester med en drakdans. Målet med dansen är inte bara att underhålla publiken, utan också att be om ett framgångsrikt nytt affärsår från drakgudarna. Förutom det kinesiska nyåret är draken en mycket viktig varelse under Dragon Boat Festival, en kinesisk helgdag som firas i hela Kina på senvåren eller försommaren. Under denna festival tävlar båtar dekorerade med drakar genom vattnet i många kinesiska städer. Det finns många teorier om hur Dragon Boat Festival har sitt ursprung. En teori antyder att festivalen i sin tidigaste form firades för att begära god hälsa samt en riklig skörd från drakgudarna.

Dragon Boat Festival

7. En viktig symbol för det kinesiska folket

Kinesiska drakar kanske för vissa bara är mytologiska varelser, men de är mycket viktiga för det kinesiska folket och effekterna av detta kulturella fenomen är långtgående. Historiskt sett har kinesiska drakar fungerat som viktiga symboler med en mångfald av mestadels positiva betydelser. Att förstå kinesiska drakar tar dig ett steg närmare en bättre förståelse av traditionell kinesisk kultur.

Får du inte nog av den kinesiska draken rekommenderar vi dig att utforska Dragon Cults stora sortiment av smycken med kinesiska drakar! Vårt utbud består bland annat av halsband, fickur, örhängen, ringar och armband som låter dig bära den mest potenta av alla symboler för lycka och tur, vart du än går.

Smycken Med Kinesiska Drakar


Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vill du få uppdateringar från Dragon Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.