Fri frakt över 799 kr | Returrätt 14 dagar | 1 års garanti
Ouroboros Betydelse Och Symbolik

Ouroboros -

Vad Symboliserar Ouroboros?

Ouroboros eller uroborus är en symbol som har varit föremål för vördnad och förundran i årtusenden. Ouroboros betyder bokstavligen "svansätare" på grekiska och har dykt upp i många former i en mängd olika sammanhang och civilisationer. I sin ursprungliga och vanligaste variant skildrar den en orm eller drake som äter sin egen svans i en sluten cirkel.

Ouroboros-symbolen har förekommit på tempel, konstverk och gamla artefakter från en rad kulturer runt om i världen. Det är verkligen en symbol som har utstått tidens test och som fortsätter att fascinera oss än idag. Ouroboros härstammar dock inte från antikens Grekland och är verkligen inte ett firande av självförvållad kannibalism. Vad är då ursprunget till ouroboros, och vad betyder ouroboros? I denna artikel får du lära dig allt om ouroboros betydelse, symbolens ursprung och dess tolkningar mellan olika kulturer och områden.

1. Ouroboros ursprung

Den äldsta kända ouroboros-symbolen dök upp på en gyllene helgedom i Tutankhamens grav i Egypten på 1200-talet f.Kr. Enligt ledande egyptologer hänvisar symbolen ”till den cykliska tidens mysterium, som återvänder tillbaka till sig själv”. De gamla egyptierna uppfattade nämligen tiden som en serie repetitiva cykler, istället för något linjärt och ständigt utvecklat. Centralt för denna idé var översvämningen av Nilen och solens resa.

Nilens översvämning på sommaren markerade början på året och fungerade som en metafor för cyklisk tid, som flödade "tillbaka till sig själv som en cirkel och möjliggjorde för förnyelse, upprepning och förnyelse". På samma sätt antogs solen vara källan till cyklisk tid, som genom en nattlig resa fylld med alla möjliga sorters hinder, slutligen hittade tillbaka till sin plats på himlen nästa dag.

Ouroboros Tutankhamon
Bild: Djehouty, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

2. Ouroboros betydelse och symbolik

I sitt ursprungliga egyptiska sammanhang symboliserade ouroboros upprepning, förnyelse och tidens eviga cykelFrån Egypten dök sedan ouroboros upp i olika kulturer och civilisationer. En ouroboros symboliserar följande:

  • Återfödelse
  • Odödlighet
  • Evighet och oändlighet
  • Skydd
  • Självständighet
  • Naturens cykler
  • Enighet
  • Regnbågar
  • Polarsken

3. Ouroboros betydelse i Grekland

Så småningom tog ouroboros-symbolen sin väg över Medelhavet till Grekland. Faktum är att namnet ouroboros härstammar från det grekiska orden oura, som betyder svans och boros, som betyder att äta. Så ouroboros kan löst översättas till "svansätare".

Ouroboros beskrivs av filosofen Platon som den första levande varelsen i verket Timaios. För Platon symboliserade ouroboros självförtroende, där ouroboros-symbolen symboliserade en perfekt varelse som inte behövde någonting annat än sig själv. Symbolen hade dock även en mörk sida, där självförstörelse och risken att sluka sig själv ständigt fanns närvarande.

Sokrates sa att människor är motsatsen till ouroboros. Medan ouroboros är enkel och förutsägbar, kan det samma inte sägas för människor. Människor är kapabla att röra sig i alla riktningar, vilket kan betyda att vi kan gå framåt och utvecklas eller irra runt och slösa bort energi.

Vissa historiker jämför ouroboros med den grekiska myten om Sisyfos. I berättelsen straffar Zeus Sisyfos genom att låta honom ständigt rulla en sten uppför en kulle. När han väl har fått upp stenblocket till toppen faller det oundvikligen ner igen, så att han måste rulla stenen uppför backen igen.

4. Ouroboros betydelse i nordisk mytologi

I en annan del av världen berättade vikingarna om en jätteorm vid namn Jörmungand (Midgårdsormen eller världsormen) som bevakade Midgård, deras namn för jorden. Jörmungand var en av den nordiske guden Lokis tre barn. De andra två var gudinnan Hel och vargen Fenrisulven.

I gravyrer och andra konstverk skildrade nordiska konstnärer Jörmungand som en jätteorm som hade svansen i munnen och ringlade sig runt världen. Enligt legenden kastade Odin Jörmungand i det stora havet som omger världen. Han växte slutligen så stor att han omringade jorden och kunde bita tag i sin egen svans. Faktum är att profetian säger att världen upphör att existera när Jörmungand till slut släpper taget om sin egen svans, vilket skulle vara början på Ragnarök. Efter religionsskiftet kom Midgårdsormen i Gamla Testamentet att associeras med det stora sjöodjuret Leviatan.

Ouroboros I Nordisk Mytologi

5. Ouroboros betydelse i alkemi

Alkemi kallas den äldre tidens vetenskap ur vilket den moderna vetenskapliga kemin växte fram. Människor från ett antal olika kulturer började experimentera med alkemi för hundratals år sedan. Alkemister försökte också förstå hur kosmos påverkade all materia, inklusive i människokroppen. Alkemi är mest känd för att försöka förvandla metaller, som koppar eller bly, till guld. Men den införlivade också andra filosofiska övertygelser från tiden, inklusive medicin, andlighet, magi och astrologi.

Ouroboros-symbolen förekommer i ett antal gamla alkemiska manuskript och andra artefakter. Exempelvis innehåller ett dokument från 1400-talet som kallas Aurora consurgens, en illustration av ouroboros. Och ännu tidigare innehöll ett dokument med titeln Chrysopoeia of Cleopatra, troligen skrivet av en grupp grekiska alkemister och filosofer, ett ouroboros med en inskription som lyder: "Ett är Allt och genom det är Allt, och av det är Allt, och om du inte har Allt, är Allt Ingenting."

Ouroboros I Alkemi
Bild: GAllegre, Public domain, via Wikimedia Commons

Ouroboros, som är känd som den äldsta allegoriska symbolen inom alkemi, representerade i detta sammanhang begreppet evighet och oändlig återkomst, liksom enigheten i tidens början och slut, snarare än Egyptens specifika resor med solen och Nilen. För alkemister passar ouroboros-symbolen väl in i deras tro på universums sammankoppling, transmutation och orsak och verkan.

6. Ouroboros betydelse i gnosticism

Under 1:a och 2:a århundradet började en tankeskola, som kom att kallas gnosticism, växa fram i det judisk-kristna kulturområdet. Namnet kommer från det grekiska ordet gnosis, som översätts till kunskap eller "att besitta kunskap". I huvudsak trodde gnostiker att vi har ett direkt förhållande till Gud eller en högre makt. Och att komma närmare Gud handlade inte om att synda och ångra sina synder, utan om att inte leva i illusion och bli mer upplyst.

Ur gnostisk synvinkel tolkades de motsatta ändarna av ouroboros som det gudomliga och jordiska i människan, som trots att de var i strid med varandra, ändå existerade i samklang. I denna mening är den jämförbar med den kinesiska yin och yang, som visar harmonin mellan motsatta krafter, såväl som den kosmiska dikotomin av ljus och mörker i Manikeism och Farvahars zoroastriska filosofi, som först föreslog att varje själ bestod av en ren, gudomlig komponent, liksom en mänsklig.

7. Ouroboros betydelse i psykologi

Psykologen Carl Jung såg ouroboros som en arketypisk symbol för det mänskliga psyket. För Jung symboliserade ouroboros vår förmåga att pånyttfödas genom självreflektion. Jung var väl medveten om ouroboros-symbolen i alkemi och hur den representerade helhet och enhet. Ur Jungs perspektiv kan människor bli hela när vi integrerar våra skuggsida eller de omedvetna aspekterna av vår personlighet, med vårt medvetna jag. Ouroboros tolkas som en dramatisk symbol för integration och assimilering av motsatsen, det vill säga skuggan.

En vän och översättare av Jung, den engelske psykiatrikern Helton Godwin Baynes introducerade ouroboros till engelska med sin studie av schizofreni från 1940, "ouroboros-symbolen representerar vår psykiska kontinuitet med det urgamla förflutna."

Ouroboros I Psykologi

8. Ouroboros betydelse i cybernetik

Matematiker, teknologer och filosofer har tillämpat ouroboros på området cybernetik. Cybernetik är studien av cirkulär kausalitet eller regelmässig återkoppling. Deras grundläggande teori är att inmatning skapar resultat och dessa resultat används som inmatning för ytterligare åtgärder. Cybernetiksteori kan tillämpas på psykologi, biologi, antropologi, datavetenskap, teknik och andra områden.

Idag kan vi känna att vi är världar bort från de gamla egyptierna eller de tidiga alkemisterna som genomförde experiment i sina verkstäder. Men ouroboros visar oss att om vi studerar de som söker visdom från det förflutna, kan det ge oss nya insikter om oss själva och vilken riktning vi tar i framtiden.

Ouroboros armband (Dragon Cult)

Får du inte nog av ouroboros-symbolen och önskar du att du kunde integrera symbolen i ditt eget liv? Ett ouroboros armband med en svansbitande drake symboliserar den dubbla naturen av existensen, upprepning, förnyelse och tidens eviga cykel. Dessa armband är ett bärbart sätt att släppa lös djuret inom sig. Det är denna originalitet, både i symbolik och design, som har gjort draken som biter sin egen svans till en populär design i smycken.

På Dragon Cult hittar du flera snygga armband i material som stål, läder och silver, som låter dig linda ouroboros-symbolen runt din handled. Vi lovar dig att våra ouroboros armband inte bits - åtminstone biter de inte någonting annat än sin egen svans. Upptäck dem alla genom att klicka på bilden nedan.

Ouroboros Armband


Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vill du få uppdateringar från Dragon Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.