Fri frakt över 799 kr | Returrätt 14 dagar | 1 års garanti
Vad Äter Drakar? - Vi Förklarar

Drakar Fakta -

Vad Äter Drakar?

Vad äter egentligen en Drake? Drakar beskrivs vanligtvis som köttätare, vilket innebär att de äter kött. Ibland är drakar allätare, vilket innebär att de äter både växter och djur. Och sällan finns det växtätande drakar som bara äter växter. Eftersom de är massiva reptiler, jagar de ofta efter de största djuren som de kan komma över, inklusive elefanter, tigrar, pingviner, isbjörnar, diverse boskap, getter och till och med husdjur som katter eller hundar (naturligtvis beroende på deras livsmiljö).

Så det var det korta svaret. Men det finns många typer av drakar, alla med sina egna matvanor. Det är därför som vi på Dragon Cult Magazine har skrivit den här artikeln, där vi redogör för vad olika typer av drakar äter, hur mycket de äter samt anledningen till varför drakar äter guld!

Låt oss ta reda på allt detta tillsammans nu.

1. Vad äter en Västerländsk Drake?

Europeiska drakar, mer allmänt kända som västerländska drakar, tenderar att vara fruktansvärda och hänsynslösa reptiler. Det är därför inte helt oväntat att de föredrar att äta kött, och om bytet fortfarande lever, desto bättre. Alla stora djur är på den västerländska drakens meny: får, kor, getter, grisar etc. På menyn står även en och annan människa som har oturen att hamna i vägen för draken.

Den västerländska draken har också en speciell smak för blod. Tydligen ger friskt blod dem en stor energiboost som gör att de kan flyga snabbare och öka sin styrka. Detta är troligen anledningen till varför de föredrar att äta sitt byte levande. Det förklarar också varför draken ibland lämnar kvar kadavret efter sig, efter att först ha sugit ut blodet.

Europeisk Drake

2. Vad äter en Kinesisk Drake?

I kinesisk mytologi betraktas kinesiska drakar som gudar och förknippas med vatten. Till exempel bor de fyra drakkungarna i Kina (Azure Dragon, Red Dragon, Black Dragon och White Dragon) i och skyddar de fyra haven. Det är just därför som kinesiska drakar äter fisk, kräftdjur, hajar, valar och tång. Det är värt att notera att till skillnad från deras västerländska motsvarighet, är de österländska drakarna vanligtvis välvilliga. Därför attackerar eller äter de inte människor.

Ett annat intressant faktum är att kinesiska drakar ofta har förmågan att ändra skepnad. Exempelvis bodde havsguden Ryūjin i ett undervattenspalats, där han hade förmågan att förvandlas till mänsklig form för att ibland besöka ytan. Hans dotter Toyotama-hime, hade samma förmåga och gifte sig så småningom med jaktprinsen Hoori på fastlandet. Kinesiska drakar äter därför precis samma föda som vi människor, när de är i sin mänskliga form det vill säga!

Kinesisk Drake

3. Vad äter en Eldsprutande Drake?

Eldsprutande drakar behöver en speciell diet för att producera sina kraftfulla eldslågor. Det finns några teorier som förklarar hur drakar egentligen kan andas eld. En teori är att de producerar fosfin, en mycket brandfarlig gas, genom att långsamt smälta vissa typer av stenar som innehåller den.

En annan teori är att de har någon form av biologisk eldkastar-förmåga, som tillåter dem att lagra och spruta olja i snabb hastighet. Detta förklarar varför drakar ibland "äter" stenar eller andra mineralämnen: de utgör en viktigt komponent i deras förmåga att andas eld.

Eldsprutande Drake

4. Vad äter en Baby Drake?

Nykläckta drakar har uppenbarligen inte förmågan att själva jaga förrän de är flera år gamla. Ändå består deras diet mestadels av kött som deras mamma matar dem med. Drakarnas moder kommer att mata det mjuka köttet till ungarna tills de unga drakarna får sina egna tänder.

Bland de mest hänsynslösa arterna av drakar, kommer nyfödda drakar att behöva slåss mot varandra till döden, som lämnar bara den starkaste kvar i livet. Detta beteende är inte ovanligt hos övriga djur ute i naturen, det har observerats bland exempelvis unga örnar. Det första bytet som dessa drakar fäller kan alltså mycket väl vara deras egna syskon.

Baby Drake

5. Vad äter Drakarna i Game of Thrones?

Du kanske frågar dig själv "vad äter drakar ens?", Svaret är enkelt: "vad de vill!". Skämt åsido, drakarna i Game of Thrones är helt klart köttätare. Deras käftar, som uteslutande består av långa och skarpa gaddar, lämnar lite tvivel om saken. De äter de flesta typer av kött (får, getter, hästar och naturligtvis människor) men bara om köttet är tillagat (det vill säga kött som har bränts och kokats). Lyckligtvis är de utrustade med en ganska så effektiv eldkastare.

Drake Game Of Thrones
Bild: HBO

6. Vad äter Drakarna i Tolkiens värld?

Tyvärr är detta en fråga som förblir obesvarad i både Hobbit och filmtrilogin om Härskarringen. Vi kan dock dra några slutsatser och göra några grundade antaganden baserat på Tolkiens beskrivningar och världsbyggande. Drakarna i Tolkiens värld tros främst härstamma från Maiar. Det råder dock viss debatt om detta, men det står tydligt att de föddes upp av Morgoth, tusentals år före händelserna i Hobbit, som krigsmaskiner.

Drakarna är stora, intelligenta och giriga när det kommer till guld. De terroriserar dvärgar, de lever långa liv och har stor styrka. Deras önskan om guld är så stark att de prioriterar jakten på guld framför nästan allt annat, inklusive att äta. Det sägs att drakarna från Tolkiens värld kunde överleva i årtionden utan att äta.

Det är troligt att drakarna kunde äta sin fiende för att vinna en strid, och också troligt att de helt enkelt åt vad som helst de kunde komma över, när de så småningom behövde äta.

Drake HobbitBild: Warner Bros. Pictures

7. Hur mycket äter en Drake?

Även om detta helt beror på drakens storlek kan vi försöka göra en uppskattning av mängden mat en genomsnittlig drake behöver äta under en dag. Låt oss ta exemplet med Smaug eller Daenerys Targaryens drakar, där storleken på draken är ungefär 60 meter lång. En reptil i den storleken skulle behöva väga mellan 100 och 200 ton (ungefär vikten av de största valarna som "bara" är 30 meter långa, men vars kropp är mycket tätare).

Nu kan vi tillämpa en formel, mer känd som Kleibers lag, för att uppskatta mängden kalorier ett sådant djur skulle behöva äta varje dag för att bibehålla sin massa. Vi sparar er matematiken, men resultatet för en 150 ton drake är cirka 357.200 kcal/dag. När det kommer till kött handlar det om otroliga 200 kg kött per dag! Snacka om att maträkningen måste vara ganska dyr.

8. Varför äter Drakar guld?

Hur konstigt det än kan verka, äter vissa drakar också ädla metaller som guld, silver och ädelstenar. Detta är särskilt konstigt med tanke på att drakar brukar tycka om att vakta sådana ädelmetaller. Anledningen verkar vara att de kan metabolisera dessa material för att stärka fjällen på huden och förbättra färgen på skinnet (alltid trevligt under parningstiden). Detta är givetvis spekulativt men vi kunde inte komma fram till någon annan förklaring till denna ganska bisarra matvana som vissa drakar har.

Vi hoppas att den här artikeln har besvarat alla dina frågor om drakens kostvanor. Svaret är inte helt självklart och varierar helt enkelt från kultur till kultur, vilket gör det hela ännu mer intressant.


Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vill du få uppdateringar från Dragon Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.